В Ловешко се оформя криза за работна ръка. Задълбочава се тенденцията

...
В Ловешко се оформя криза за работна ръка. Задълбочава се тенденцията
Коментари Харесай

В Ловешко недостигът на работна ръка се задълбочава

В Ловешко се оформя криза за работна ръка. Задълбочава се наклонността да не доближават експерти. В идващите 12 месеца най-търсени ще бъдат работещи в дървообработващата индустрия, водачи, учители – това сочи изследване на Агенцията по заетостта, извършено в интервала 1 - 14 юли измежду локални работодатели. Ще бъдат нужни още служащи за селското стопанство, преработващата  промишленост, животновъди, готвачи, химици, даже куриери.

" Кризата се дължи най-много на липсата на работна мощ в самата област ", отбелязва пред БНР Христомир Василев от Регионалната работа по заетостта.

По думите му всеки месец към 16% от записаните в бюрата по труда отпътуват в чужбина и " доста е мъчно да се намерят фрагменти сега. "

Тези сектори са устойчиви, те се развиват сполучливо от доста години, но липсата на фрагменти пречи те да работят с капацитета, който имат, разяснява Христо Йовчевски, притежател на най-голямото мебелно дружество и член на браншовата камара на мебелната и дървообработващата индустрия.

35 са свободните места за учители, само че те ще бъдат попълнени до началото на новата образователна година, твърдят от Регионалното управляние по образованието.

Освен демографската рецесия, друга причина за дефицита на работна ръка е системата на образованието, като за задачата следва да се ускори ролята на професионалните гимназии, показват специалистите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР